Nasze Laboratorium wykonuje badania mikrobiologiczne próbek żywności.
Rzetelne i wiarygodne badania są podstawą do oceny produktów spożywczych na każdym etapie produkcji. W świetle obowiązujących przepisów każdy producent środków spożywczych zobowiązany jest do zapewnienia bezpieczeństwa żywności przez cały okres jej obecności na rynku. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klienta oferujemy szeroki zakres badań trwałościowych.
Laboratorium oferuje usługę przechowywania próbek przekazanych do badań, w monitorowanych warunkach, zgodnie z wymaganiami klienta.
Żywność
Kierunek badania | Metoda badawcza |
---|---|
Salmonella spp. | Obecność pałeczek Salmonella spp. PN-EN ISO 6579-1:2017 |
Obecność DNA pałeczek Salmonella spp. Metoda PCR PB-08-00-00 wydanie 2 z dnia 15.12.2008 r. |
|
Listeria monocytogenes | Obecność Listeria monocytogenes PN-EN ISO 11290-1:2017-07 |
Obecność DNA Listeria monocytogenes Metoda PCR PB-11-00-00 wydanie 3 z dnia 09.01.2014 r. |
|
Liczba Listeria monocytogenes PN-EN ISO 11290-2:2017-07 Zakres od:10 jtk/g, 1jtk/ml, |
|
E. coli O157:H7 | Obecność DNA E. coli O157:H7 Metoda PCR PB-23-00-00 wydanie 1 z dnia 07.04.2017 r. |
Ogólna liczby drobnoustrojów w temp. 30ºC | PN-EN ISO 4833-2:2013-12 Annex A Zakres od: od 100 jtk/g, 10jtk/ml, |
PN-EN ISO 4833-1:2013-12 Zakres od:10 jtk/g,1jtk/ml, |
|
Bakterie z rodziny Enterobacteriaceae | Liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae PN-EN ISO 21528-2:2017-08 Zakres od:10 jtk/g, 1jtk/ml, |
Bakterie z grupy coli | Liczba bakterii z grupy coli PN-EN 4832:2007 Zakres od:10 jtk/g, 1jtk/ml, |
Escherichia coli | Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli PN-ISO 16649-2:2004 Zakres od:10 jtk/g, 1jtk/ml, |
Gronkowce koagulozo-dodatnie | Liczba gronkowców koagulozo-dodatnich PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004 Zakres od:10 jtk/g,1jtk/ml, |
Liczba gronkowców koagulozo-dodatnich PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004 IL-64 wydanie 2 z dnia 01.10.2014 r. Zakres od:100 jtk/g,10jtk/ml, |
|
Obecność gronkowców koagulozo-dodatnich PN-ISO 6888-3:2003/AC:2005 |
|
Clostridium perfringens | Liczba Clostridium perfringens PB-12-00-00 wydanie 1 z dnia 13.02.2012 r. Zakres od:10 jtk/g, 1jtk/ml, |
Pleśnie i drożdże | Liczba pleśni i drożdży PN- ISO 21527-2 :2009 produkty o aktywności wody niższej lub równej 0,95 |
Liczba pleśni i drożdży PN- ISO 21527-2:2009 + IL-64 wydanie 2 z dnia 01.10.2014 r. Zakres od:100 jtk/g, 10jtk/ml |
|
PN- ISO 21527-1 :2009 produkty o aktywności wody wyższej niż 0,95 |
|
Campylobacter spp. | Liczba Campylobacter spp. PN-EN-ISO 10272-2:2017-10 Zakres od:10 jtk/g 1jtk/ml |
Pseudomonas spp. | Liczba przypuszczalnych Pseudomonas spp. PN-EN ISO 13720:2010 Zakres od: 10 jtk/g, 1jtk/ml |
Liczba przypuszczalnych Pseudomonas spp. PN-EN ISO 13720:2010 +IL-64 wydanie 2 z dnia 01.10.2014 Zakres od:100 jtk/g, 10jtk/ml |
|
Bakterie fermentacji mlekowej | Liczba mezofilnych bakterii fermentacji tlenowej PN ISO 15214:2002 Zakres od: 10 jtk/g, 1jtk/ml |