Nasze Laboratorium wykonuje badania mikrobiologiczne próbek środowiskowych.
Rzetelne i wiarygodne badania są podstawą do oceny czystości środowiska produkcji. Wychodząc naprzeciw
oczekiwaniom klienta oferujemy szeroki zakres badań wymazów z powierzchni produkcyjnej, rąk
pracowników oraz badania czystości mikrobiologicznej powietrza. Ponadto oferujemy możliwość
pobierania próbek do badań przez wykwalifikowanych próbkobiorców.
Wymazy pobrane ze środowiska produkcji
| Kierunek badania | Metoda badawcza |
|---|---|
| Salmonella spp. | Obecność pałeczek Salmonella spp. PN-EN ISO 6579-1:2017 |
| Obecność DNA pałeczek Salmonella spp. Metoda PCR PB-08-00-00 wydanie 2 z dnia 15.12.2008 r. |
|
| Listeria monocytogenes | Obecność Listeria monocytogenes PN-EN ISO 11290-1:2017-07 |
| Obecność DNA Listeria monocytogenes Metoda PCR PB-11-00-00 wydanie 3 z dnia 09.01.2014 r. |
|
| Liczba Listeria monocytogenes PN-EN ISO 11290-2:2017-07 Zakres od: 1 jtk/cm2 |
|
| E. coli O157:H7 | Obecność DNA E. coli O157:H7 Metoda PCR PB-23-00-00 wydanie 1 z dnia 07.04.2017 r. |
| Ogólna liczby drobnoustrojów | PN-EN ISO 4833-2:2013-12 Annex A Zakres od: 10 jtk/cm2 |
| PN-EN ISO 4833-1:2013-12 Zakres od: 1 jtk/cm2 |
|
| PN-EN ISO 4833-2:2013-12 Zakres od: 1 jtk/25cm2 |
|
| Bakterie z rodziny Enterobacteriaceae | Liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae PN-EN ISO 21528-2:2017-08 Zakres od: 1 jtk/cm2 |
| Liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae PN-EN ISO 21528-2:2017-08 Zakres od: 1 jtk/25cm2 |
|
| Bakterie z grupy coli | Liczba bakterii z grupy coli PN-EN 4832:2007 Zakres od:1 jtk/cm2 |
| Escherichia coli | Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli PN-ISO 16649-2:2004 Zakres od:1 jtk/cm2 |
| Gronkowce koagulozo-dodatnie | Liczba gronkowców koagulozo-dodatnich PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004 Zakres od: 1 jtk/cm2 |
| Liczba gronkowców koagulozo-dodatnich PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004 IL-64 wydanie 2 z dnia 01.10.2014 r. Zakres 10 jtk/cm2 |
|
| Obecność gronkowców koagulozo-dodatnich PN-ISO 6888-3:2003/AC:2005 |
|
| Clostridium perfringens | Liczba Clostridium perfringens PB-12-00-00 wydanie 1 z dnia 13.02.2012 r. Zakres 1 jtk/cm2 |
| Pleśnie i drożdże | Liczba pleśni i drożdży PN- ISO 21527-2 :2009 produkty o aktywności wody niższej lub równej 0,95 |
| Liczba pleśni i drożdży PN- ISO 21527-2:2009 IL-64 wydanie 2 z dnia 01.10.2014 r. produkty o aktywności wody niższej lub równej 0,95 |
|
| Campylobacter spp. | Liczba Campylobacter spp. PN-EN-ISO 10272-2017-10 Zakres 1 jtk/cm2 |
| Pseudomonas spp. | Liczba przypuszczalnych Pseudomonas spp. PN-EN ISO 13720:2010 Zakres 1 jtk/cm2 |
| Liczba przypuszczalnych Pseudomonas spp. PN-EN ISO 13720:2010 + IL-64 wydanie 2 z dnia 01.10.2014 Zakres 10 jtk/cm2 |
Wymazy podeszwowe, kał, papiery podkładowe, narządy wewnętrzne
| Kierunek badania | Metoda badawcza |
|---|---|
| Obecność pałeczek Salmonella spp. | PN-EN ISO 6579-1:2017 |
